13.6.09

Su Onlar İçin de Hayattır!

Image

Su hayattır, hava soğuk ya da sıcak hiç fark etmez su her zaman için içilmesi, içirilmesi gereken önemli bir besin bileşenidir. Yükselen hava sıcaklıkları hayvanların da su gereksinimini daha da artırır.



Su bütün besin bileşenlerinin arasında en önemlisidir. Normal ağırlıktaki bir köpek vücudundaki yağlarının tamamını ve proteinlerinin yarısını kullanarak günlerce aç kalabilir, buna rağmen yaşamını sürdürebilir. Ama vücudundaki suyun %10'unu bile kaybetse hastalanır. Köpek yavrularının vücutlarının %84'ü, yetişkin köpeklerin %60'ı sudur.

Image
Image

Su vücuttaki tüm metabolik etkinliklerin neredeyse tamamında yer aldığı için tüketimi zorunlu bir besin bileşenidir. Sıcak bir günde köpeğinizi evde su kabı dolu olmadan sadece birkaç saat bırakabilirsiniz. Lütfen suyun yaşamsal önemini, kalitesini ve miktarını her zaman için göz önünde bulundurun.

Image


Uçabilen türdeki canlılar belki diğerlerine oranla su bulma olanağına sahiptir , fakat sokak hayvanları için şehir yaşamı gerçeğinde bu imkanlar kısıtlıdır ...

Image
Image

Image

Aslında Köpekler akan suyu sever, çünkü doğada akan su, durgun suya göre daha fazla oksijen içerir (yüzey geriliminden ötürü), köpekler bunu içgüdüsel olarak bilirler. Hareket yüzey gerilimini azaltarak suyun içine daha fazla oksijen çekilmesini sağlar, bu durum suyun havalandırılması diye de nitelenebilir. Ancak sokak hayvanları, şehir yaşamı şartlarında elbette akan su imkanı bulamamaktadır . Bu imkanları olmadığından Onlar için uygun bölgelere üzerinde HAYTAP etiketi yapıştırılmış su kapları bırakmayı , bizler lütfen ihmal etmeyelim.

Image
Image



ÇÜNKÜ SU HAYAT KURTARIR !

Sıcak yaz günlerinde yapmamız gereken en önemli şey, sokak hayvanları için su koymaktır. Örneğin 5 lt pet şişelerini ortalarından keserek ve atılmamasını sağlamak için HAYTAP etiketini alt alt kısmına yapıştırarak sokak hayvanları için su kabı olarak hazırlayabilirsiniz.




BİR ANNE LEYLEĞİN YAVRULARINI SICAKTAN KORUMA MÜCADELESİ

Hava sıcaklığının 35-40 bir derece, elektrik direklerinin üzerine kurdukları yuvalarında yavrularını büyüten bir leylek, sıcaklıklar nedeniyle zor anlar yaşıyor. Anne leylek kanatlarıyla gölge oluşturarak yavrularını güneşin kavurucu sıcaklığından korumaya çalışıyor.

Haytap

5 yorum:

Begonvilli Ev dedi ki...

Gülgüncüm, yine çok önemli bir konuyu ele almışsın.Parklara, yol kenarlarına, uygun olan her yere su kapları bırakıp olabildiğince tazelemeliyiz. Öyle makbule geçiyor ki bu sular. Susuz kaldığınız anları düşünürseniz bunu seve seve yapacaksınız.

glgn dedi ki...

evet ismet gerçekten önemli...ben de bu gün bir kedicik gördüm..sokakta ki küçücük bir su birikintisinden su içmeye çalışıyordu..oldukça bitkin görünüyordu..bizim buralar da alıştıramadım bazı insanları..sokağa kedi,köpek için bıraktığımız yemek ve su kaplarını içleri dolu olduğu halde çöpe atıyorlar..sürekli kontrol ediyorum.bari bunu yapmayın diyorum..dediğin gibi insanlar kendilerini bir an onların yerinde düşünseler böyle davranmayacaklar..

sufi dedi ki...

Bizim sokakta neredeyse her evin önünde içi su dolu bir kap görmek mümkün.Gurur duyuyorum İzmir'in duyarlı insanları için.
Su içen güzellerin fotoğrafları muhteşemdi, teşekkürler sevgiler.

♥ŞANSLI♥ dedi ki...

Çok önemli bir konu.Bende senin dediğin gibi pet şişeleri keserek hallediyorum bu sorunu.Herkes böyle duyarlı olsa böyle bir sorun yaşamayacaklar hayvanlar.Ama ne yazıkki hayvan sevmeyen çok.Sen yarım ederken bile gözleri kaldırmıyor.
Sevgiler.

glgn dedi ki...

hayvanseverler daha fazla diye düşünüyorum kendimce,umarım bir gün bütün insanlar onların da bu dünya da nefes alıp vermeye,yemeye içmeye ve sevgiye,en az bizim kadar hakları olduğunu anlarlar..sufi ve şanslı sizleri de sürekli burada görmek beni mutlu ediyor..(ben de izmirliyim sufi,sadece beş senedir izmir'in bir ilçesindeyim)