16.3.09

kedi kulubeleri projesi


Bu kedi kulübeleri projesinin temelleri, Nişantaşı’nda yaşayan hayvan sever Mimar arkadaşım Didem Gökgöz’ün telefonuyla atıldı. O bölgedeki hayvan sever gönüllülerin, Şişli - Mıstık Parkında bir kenara, sürekli olarak besledikleri ve kısırlaştırma ameliyatlarını gerçekleştirdikleri kedileri, barındırma maksatlı derme çatma kulübeler yaptıklarını, ancak özellikle Teşvikiye muhtarının ve çevreden bir kısım insanların, bu kulübeleri sürekli attırdığını ya da attığını, açıkta kalan kedilerinin hastalandığını ve bir kısmının da öldüğünü söyledi.


İlk bunu duyduğumda, 3-5 kediciğin bir koskoca mahalleye nasıl ve neden sığdırılamadığını anlamaya çalıştım. Sonunda, yine insan gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kaldım. Bencil insan doğası, çevresinde kendinden başka hiçbir canlının var olmasını istemediği gibi var olmasına saygı duymuyor daha da kötüsü tahammül edemiyordu. Ama tahammül edememesi, hiç bir şeyi durduramayacaktı…

Bu hayvanların, varlığı ve yaşam hakları, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile tanınmış ve güvence altına alınmıştır. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Kanunun Uygulama Yönetmeliği uyarınca, özellikle de sokak hayvanlarının sorumluluğu, Belediyelere verilmiştir. Sokak hayvanları için hayvan sever gönüllüler ile Belediyelerin birlikte, iş birliği içinde çalışmaları, hem Kanunda hem de kanunun Uygulama Yönetmeliğinde açıkça ön görülmüştür.

İşin özü, bu hayvanların yaşama ve barınma ihtiyaçlarını gidermek, insanoğlu
nun göstereceği bir lütuf değil yasa gereğidir.

Biz de, bu yasal dayanaktan güç alarak Belediye Başkanına gidip durumu izah ettik. O da, tüm içtenliğinle projemize sahip çıkarak ilk olarak bu projenin, Şişli – Mıstık Parkında başlatılmasına destek verdi. Sayın Başkan, aynı zamanda, Mayıs ayında 100 adet kulübe yaptıracağını ve bu projeyi ilçesi bazında yayacağına dair de taahhütte bulundu.


Şimdi, Mıstık parkında, değişik 2 mimari yapıda, 3 adet kedi kulübesi mevcut. Kulübeler toplamda, 12 kedi için düşünülmüş de olsa, içinde barındırdığı kedi sayısı, yirmileri geçiyor. Bu soğuk havalarda, insanoğlunun bir türlü beceremediği paylaşmanın en güzel örneğini göstererek sıcak yuvalarını diğer kedilerle paylaşıyorlar.
Belediye ile gönüllülerin işbirliği içinde çalışması, meyvelerini Şişli’den sonra da Kadıköy’de verdi. Kadıköy – Özgürlük Parkına da 1-2 adet kedi kulübesi konuldu.


Burada amacımız, hiçbir zaman sadece 5 ya da 6 adet kedi kulübesini 1-2 adet parka koyup adını “proje” olarak çıkarıp sonra da “işimiz bitti” demek olmadı.

Amacımız, en başından beri, hayvan sever gönüllülere yol göstererek onlarla birlikte çalışarak, bunu İstanbul ili bazında, bütün ilçelere, ilçelerdeki bir çok parka yaymak oldu.

Lütfen, sizler de, bu parkları emsal göstererek yasal düzenlemelerden hareketle, kendi İlçe Belediye Başkanlarınıza giderek talepte bulunun. İnsanlar için yapılan parklarda, esasında daha en başından onların yeşilini katlederek şehirleştirdiğimiz ve beton yuvasına dönüştürdüğümüz sonra aralarına ufak tefek konuşlandırdığımız bu yeşil parklarda, onlara ait ufak köşeler yaratılmasına katkıda bulunun. Bu köşelerin yaratılmasını mümkün kılmak için 19 Mart öncesinde, lütfen ilçe Belediye Başkanlarınızı ziyaret ederek talepte bulunun!!

Bu tarz bir projede yer almak hem yasal hem de vicdani sorumluluk gereğidir.

Av. DENİZ TAVŞANCIL KALAFATOĞLU İSTANBUL BAROSU HAYVAN HAKLARI KOMİSYONU BAŞKAN YARDIMCISI


NOT: Talep halinde, Belediye Başkanlığına başvuru dilekçesi Örneği ile kulübe mimari çizimleri, deniztavsancil@yahoo.comBu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır adresine başvurulduğunda gönderilecektir.

Örnek Dilekçe :

İstanbul, 12.02.2009 SAYIN ……………………….. BELEDİYESİ BAŞKANLIĞI’NA, K O N U: İlçe sınırlarınız içindeki parklarda uygulamaya geçirmek üzere “kedi kulübeleri projemize” destek vermenize ve bu parklara kedi kulübeleri yerleştirilmesine ilişkin taleplerimizin arzıdır. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Kanunun Uygulama Yönetmeliği uyarınca, sokak hayvanlarının sizin sorumluluğunuzda olduğu malumlarınızdır. Yine Kanunda ve kanunun Uygulama Yönetmeliğinde, sokak hayvanları için hayvan sever gönüllüler ile Belediyelerin birlikte, iş birliği içinde çalışmaları ön görülmüştür. Belediye ile gönüllülerin işbirliği içinde çalışması, meyvelerini ilk önce Şişli’de daha sonra da Kadıköy’de vermiştir. Bir grup gönüllü “Parklarda Kedi Kulübeleri Projesi”ni Şişli Belediye Başkanı’na sunmuş, Sayın Başkan da bu projeye destek vermiş hatta bu projeyi ilçesindeki diğer parklara da yayacağını taahhüt etmiştir. İlk olarak, Şişli İlçesi sınırlarında Mıstık Parkına bir köşeye 3 adet kedi kulubesi, Belediye Başkanı tarafından konulmuştur. Böylelikle, hem yasanın ön gördüğü sokak kedilerine barınma imkanı sağlanmış olmuş, hem Belediye Başkanının sahip çıktığı bu proje sayesinde hayvanlar ve gönüllüler diğer bazı çevre insanlarının tacizinden kurtulmuş hem de 21. Yüzyıl medeni topluma yakışır bir proje yerine getirilmiş bulunmaktadır. Değerli Başkanım, sizden de ricamız, “Parklarda Kedi Kulübeleri Projesi”’ne destek vermenizdir. ………. İlçesi sınırlarında yer alan ………… parkına kedi kulübeleri koymanızı, önemle rica ediyoruz. Bu tarz bir projede yer almak hem yasal hem de vicdani sorumluluk gereğidir. Bu konuda göstereceğinize inandığım ilgi ve destek için şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum. Saygılarımla,
haytap

1 yorum:

Begonvilli Ev dedi ki...

Harika bir proje. Sokakta yaşam savaşı veren canlar için o kadar yetersiz ki belediyelerin yaptıkları. Örneğin Antalya Belediyesi. Bol bol reklamı yapılan büyük şehir belediyesi bu konularla ilgili dilekçelerimize yanıt bile vermiyor. Sokak hayvanlarının barındırılması ile ilgili görevi kendine bağlı belediyelere atmış. Oysa onların ödenekleri yok. Böyle projelerden haberleri bile olduklarını sanmıyorum.